5 Etapers MTB-Orientering fra Garmisch til Gardaseøn

På vores klassiske MTB-ferie på tværs af Alperne – Trans Alp – tilbyder vi et fantastisk eventyr for dig som kan og ønsker, selv at finde vej til dagens hotel.
Dette er sikkert verdens længste MTBO tour, det lyder hårdt og er ikke helt nemt, men stadig en ferie med en masse unikke oplevelser undervejs.
Som deltager på vores MTBO hold starter og slutter i samme sted, som de deltagere der guides. I overnatter på samme hoteller, spiser og hygger med de andre gæster, kører samme antal etaper og nyder også en “hviledag”. Jeres bagage transporteres frem til hotellet i vores supportbil, der måske nogen dage møder jeg på turen. I cykler ofte på en del af de samme spor og I er en del af gruppen, på nær når I, parvis 2 og 2, selv finder vej fra post til post, fra hotel til hotel.

Fakta

Som MTB-O’er finder du selvfølgelig selv vej. Af sikkerhedsmæssige grunde cykler du sammen med en makker eller ægtefælle.
Så i er altid to til at hjælpe hinanden undervejs.
Dette er ikke en konkurrence, men en unik og ny ferieform med garanti for sved på panden, for dig som alligevel altid medbringer et kort, når du begiver dig ud i ukendt terræn.
På hver etape har du typisk 8-12 poster. Posternes placering gør, at du passerer de samme pas og møder de samme cykelmæssige udfordringer, som de der cykler med guide.


Kort 

Du får aftenen før hver etape udleveret kort i størrelsen A4 og A3 med moregndagens bane. Det er kopi af de kort, vi som guider benytter os af på turen over Alperne og ned gennem Toscana. Det er topografiske vandre- og cykelkort, typisk i målestoksforholdet 1:50.000 og med en ækvidistance på mellem 20-40 meter.

I kan således i ro og fred på hotelværelset forberede jer på moregndagens strabaser og se hvilken type terræn og navigations mæssige udfordringer der venter.

Kuperingen og de relativt mange stier og skovveje gør at det, præcis som ved “almindelig” MTBO, er vejvalget – altså det at finde den optimale rute – som er udfordringen. Kortene er generelt utrolig detaljerede målestokken taget i betragtning. Man kan sige at genstande som er tegnet på kortet, findes også i virkeligheden, men det er ikke alle små stier og veje, som findes på kortet!
Gode vejvalg i forhold til stigningerne undervejs er afgørende, bom/forkerte vejvalg bliver hurtigt til ekstra stigninger i det alpine landskab og det kan mærkes mod slutningen af dagen.

På aftenbriefingen gennemgår vi den kommende etape, start og målhotel, anbefalinger til frokost eller spektakulære udsigter eller spor du ikke må misse. I kan her stille spørgsmål og få råd og vejledning. Der er fokus på alle får en god og sikker tur.
 

Etaperne

Dagsetaperne forløber efter ”rally” princippet. Det betyder, at hver etape indeholder sektioner af varierende længde hvor der tages tid. Resten af etapen cykles uden tidtagning. Det er således i disse dele uden tidstagning, der indlægges valgfri frokostpause, fotopauser m.m..
Tiden for dagens etape er således summen af de sektioner hvor der er tidtagning. Meningen med tidtagningen er først og fremmest at give dig mulighed for at sammenligne vejvalg, stræktider m.m. med de andre hold. Endelig bliver orienteringen altid mere udfordrende med tidtagning.

Posterne er markante terrængenstande, bygninger m.m. På hver post tager holdet som dokumentation for postpassagen et selfie med mobiltelefon. Posten er baggrund i dette billede og kameraet registrerer tiden.
 

Eksempler på stræk

De efterfølgende eksempler illustrerer de orienteringsmæssige udfordringer. Vi tilstræber få poster og lange stræk. Når du efterhånden bliver “dus” med kortet og grovorienteringen som følger af målestoksforholdet 1:50.000 vil store dele kunne køres kontinuerligt og med godt flow.
 

Eksempel 1

Fra Tyskland – Østrig og 1. etape.

START Hotellet vi bor på i Grainau

Post 1 Grænseovergang til Østrig på sti,
Stræklængde i luftlinje 5,7 km og 695 meter stigning

Post 2 Udsigtbænk
Stræklængde i luftlinje 2,1 km og -150 meter fald

Eksempel 2

Fra Italien og 5. etape.

Post 3. Kirken

Post 4. Fodertrug med rindende frisk vand
Stræklængde i luftlinje 4,9 km og 420 meter stigning

Post 5. Stisammenløb
Stræklængde i luftlinje 2,1 km og 50 meter stigning

Eksempel 3

Fra Italien 3. etape, dalen med æble og vinmarker frem mod Merano

Post 3. Stisammenløb

Post 4. Jomfru Maria statue
Stræklængde 2,8 km og 8 meter stigning

Post 5. Cafe m. lille fiskesø. Frokoststop her.
Stræklængde 9,2 km og – 41 meter fald

 

Dine forudsætninger

De fysiske forudsætninger for at gennemføre disse sikkert verdens længste MTBO løb er de samme, som er gældende for deltagerne på den traditionelle Trans Alp og Toscana tur. Din fordel er, at du cykler helt uafhængigt af et større hold. Du og din makker bestemmer selv tempo, pauser og hvad vej I cykler.

Orienteringsteknisk er denne form for orientering ikke vanskeligere, end hvad du kender fra MTB-Orientering. Der er mindre finorientering – udfordringen ligger mere i at vælge gode vejvalg og efterfølgende gennemføre valget i praksis.
 

Konceptet

Ruterne er gennemtestet på vores tidligere ture og i sommeren 2017, gennemførte vi med stor success den første Trans Alp MTBO. Erfaringerne herfra og fra tidligere gennemkørsler af pas og passager danner udgangspunkt for finpudsning af etaperne og koncept hvert år. Husk kompas og kortplade.

 

BOOK DIN PLADS TIL VERDENS LÆNGSTE MTBO HER

Заказать обратный звонок

Обратный звонок успешно заказан!